Пътуване до Индия - Гонсало М. Тавареш

Пътуване до Индия
Автор: Гонсало М. Тавареш
Обем: 496 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-06-23
Нашата цена: 19.36 лв
 

Главният герой на „Пътуване до Индия“ (2010) се казва Блум, както героят в Джойсовия роман „Одисей“. Отвратен от Европа с нейната бездуховност и лицемерие, изгубил любимата си и убил баща си, виновен за смъртта й, той потегля към Индия, за да търси в тази мистична земя на душата мъдрост и забрава. Отправна и крайна точка на пътуването е Лисабон, откъдето пет века преди Блум тръгва мореплавателят Вашко да Гама, за да открие морски път до Индия. Епохата на големите човешки завоевания, на въодушевените колективни начинания обаче е безвъзвратно отминала. Блум тръгва сам и се завръща сам със своето песимистично откритие. След множество перипетии из големите градове на стария континент – Лондон, Виена, Прага, Париж, героят, или по-точно антигероят в тази пародийно-бурлескова авантюра, пристига в Индия, за да се сблъска със същата бездуховност и лицемерие и да открие, че Изток и Запад говорят един и същ древен език – езика на хищника.

Разделен на десет песни, повтарящи строфичната организация на „Лузиадите“ – знаменитата епическа поема на големия португалски ренесансов поет Луиш де Камойнш, – романът на Гонсало М. Тавареш превръща каноничното пътуване на Запада към бленувания Изток в епопея на разочарованието.

Гонсало Мануел де Албукерке Тавареш, по-известен като Гонсало М. Тавареш, е роден през 1970 г. в Луанда (Ангола). Завършва философия в Лисабонския университет, където днес е преподавател по теория на науката. Един от най-талантливите и оригинални португалски писатели от по-младото поколение, той е автор на стихове, романи, пиеси, есеистични сборници и книги за деца. Творбите му, получили изключително висока оценка от големия португалски писател, лауреата на Нобелова награда за литература Жозе Сарамаго, са преведени на повече от 30 езика. Носител е на множество национални, чуждестранни и международни отличия.