Смъртта кара Ауди - Кристиан Банг Фос

Смъртта кара Ауди
Автор: Кристиан Банг Фос
Обем: 200 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Прозорец"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-07-31
Нашата цена: 10.92 лв
 

„Отдавна бяхме престанали да бъдем граждани. Да ни наричат така, си бе чисто нанасяне на обида и морални щети. Затова можехме единствено да се смеем.“

Асгер, наскоро претърпял крах в личния и професионалния си живот, слиза достатъчно ниско в социалната йерархия, за да стане асистент на нелечимо болния Валдемар и да се запознае с живота в крайния квартал Стентофте в Копенхаген. Той е белязан от грозота, безсмислие и безнадеждност, които достигат абсурдни размери. Жаждата за живот и непоклатимостта на духа, приютен в рушащото се тяло на Валдемар, изпращат двамата герои на пътешествие през Европа до Мароко с надеждата за изцеление при мистичния лечител Торби ел Меки. По пътя те вкусват от истинския живот – пъзел от човешки съдби, различни култури и перипетии. Това е трагикомична история за силата на приятелството и човешката воля, която триумфира въпреки – а може би заради – вечния невидим спътник, който ни следва на всяка крачка.

***

Кристиан Банг Фос (р. 1977 г.) завършва Датската академия за писатели през 2003 г. Романите му „Прозорецът на рибата“ (2004 г.), „Бурята през ‘99-та“ (2008 г.) и „Смъртта кара ауди“ (2012 г.) са високо оценени от критиката и читателите заради усета на автора към абсурда, отразен в детайлното описание на ежедневието. Разпознаваемият почерк на Фос го утвърждава като писател с мрачно чувство за хумор в търсене на смисъла в един хаотичен и несигурен свят. За романа „Смъртта кара ауди“ авторът е отличен с наградата за литература на Европейския съюз за 2013 г.