Каквото ти принадлежи - Гарт Грийнуел

Каквото ти принадлежи
Автор: Гарт Грийнуел
Обем: 184 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Black Flamingo"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-09-17
Нашата цена: 15.47 лв
 

В един нетипично горещ есенен ден американец, преподавател в Американския колеж в София, влиза в обществените тоалетни в подлеза на НДК. Там се запознава с Митко, харизматичен млад уличник, и му плаща, за да прави секс с него. В следващите няколко месеца, тласкан от копнеж, самота и вкус към риска, американецът нееднократно се среща с Митко и постепенно се оказва впримчен във връзка, в която похотта води до взаимно преследване, а нежността се трансформира в насилие. Докато се опитва да свърже копнежа си с болката, която той предизвиква, героят е принуден да се изправи лице в лице със собственото си тревожно минало, със света на детството, прекарано в американския Юг, където да си гей означавало да си отхвърлен от всички.
Съществуват обезкуражаващи паралели между страната на детството и чуждата страна, в която героят е попаднал и чиито география и тъги разкрива, докато опознава Митко и личната му история на болести, експлоатация и лишения.
"Каквото ти принадлежи" е поразителен дебютен роман за желанието и неговите последствия. С поетическа наситеност и стъписващ еротизъм Гарт Грийнуел създава незабравим разказ за начините по които миналото и културите ни, белезите и срамът ни определят какви сме и как обичаме.

Гарт Грийнуел е автор на романа „Каквото ти принадлежи" (2016) и на новелата „Митко", която през 2010 г. печели наградата на Маями Юнивърсити Прес и е финалист за Наградата за дебютна проза на името на Едмънд Уайт, както и за наградата Ламбда. Негови разкази са публикувани в Парис Ривю, СториКуортърли, ВАЙС и др. Грийнуел е роден в Луизвил, Кентъки, и е завършил Харвардския университет и Писателската работилница в Айова. В периода между 2009 и 2013 г. Грийнуел е преподавател в Американския колеж в София. Понастоящем живее и работи в Айова Сити.