Искрено ваша - Гергина Дворецка

Искрено ваша
Автор: Гергина Дворецка
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-11-10
Нашата цена: 10.92 лв
 

„Искрено ваша“ е книга за онези, които тръгват към другите с искреното желание да вършат добро, а често обстоятелствата им пречат да го направят. Това е и книга за устойчивостта на човешкия дух, който е в състояние да надмогне травмите от сблъсъка с недобронамереността.

Действието в „Искрено ваша“ реално се развива през октомври 2006 г., малко преди влизането на България в Европейския съюз. Има обаче много препратки към миналото на героите. Читателят попада в микрокосмоса на едно семейство, където взаимоотношенията често излизат извън утвърдените представи – родителите невинаги дават на децата си най-добрите съвети и невинаги постъпват като зрели хора, а смятаните за най-уравновесени и разумни понякога попадат в конфузни ситуации. Всеки от персонажите по своему изживява времето на прехода.

Авторката на романа, Гергина Дворецка, дълги години е била един от популярните гласове в програма „Христо Ботев“ на БНР. Слушателите на програмата я познават като автор и водещ на младежки и образователни предавания. Чрез героинята си Ирена тя до голяма степен пресъздава в художествена форма своя опит от работата в българска медия преди и след 10 ноември 1989 г. Естествено, гледната точка е лична и субективна, защото става дума за литературно произведение, а не за научно изследване. Напълно обективен и общовалиден факт обаче е някогашният страх от обвинение във „вражеска пропаганда“ или „идеологическа диверсия“ – словосъчетания, които нищо не говорят на днешните младежи, но за хората от по-възрастното поколение някога бяха равносилни на присъда, особено за един журналист или човек на изкуството. Друг общовалиден факт е, че и след промените, довели до по-голяма свобода на словото, човешки съдби могат да бъдат осакатявани чрез оклеветяване и дискредитиране.

„Искрено ваша“ е и роман за поезията и прозата в живота, които често се преплитат, но не всички забелязват това; за любовта, която не идва от първия поглед, и човек може дори да не подозира, че вече е в сърцето му.

Книгата е оригинална с това, че в нея няма да бъдат открити никакви прийоми, заучени в толкова модерните напоследък курсове по творческо писане: няма оригиналничене със стила, няма герои, които са предпоставка за съвременен български бестселър – политици, новобогаташи или представители на подземния свят. Оказва се, че и роман, в който подобни персонажи липсват, може да бъде увлекателно четиво, защото в него мнозина биха открили себе си и своите близки.

Сюжетът в „Искрено ваша“ се развива около подготовката за премиерата на една книга, чрез която главната героиня се надява отново да се върне в литературния живот сред дългогодишно отсъствие. Посланието на романа е, че всеки може да има своята „премиера“. Важно е след житейските поражения да не ни напусне желанието да покажем най-доброто от себе си и да потърсим път към повече хора.