Основи на шпионажа - Виктор Суворов

Основи на шпионажа
Автор: Виктор Суворов
Обем: 492 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Факел експрес"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-12-01
Нашата цена: 20.93 лв
 

Как работеше най-могъщата и най-секретна разузнавателна организация на ХХ век

Авторът за книгата:

Принципите на шпионажа са вечни и не са се променили от времената на древния Египет и Римската империя. Управляващите винаги са искали да знаят какво замислят техните врагове, съперници и съседи.

Моите знания и моят опит на офицер от ГРУ не са остарели. В книгата обяснявам как е организирано военното разузнаване, как се добива и оценява информацията, как се вербува, как се подготвя или предотвратява провокация.

Преди 20 години бяхме поканени със съпругата ми в Израел на среща с читатели. Когато приключих представянето на книгите си и започнах да раздавам автографи, към мен се приближи млад мъж, оказа се, че е роден в Русия, но понастоящем работещ в Израелското военно разузнаване. Той ми благодари за ”Аквариум“ и ми призна, че тази книга се препоръчва на всички израелски разузнавачи. Тоест, оценена е от професионалистите.

”Основи на шпионажа“ е предназначена за най-широка публика. Аз давам общите принципи на разузнаването. Например как се вербува човек. Най-важното качество за разузнавача е добротата. Шпионинът трябва да е добър човек. Ако си зъл и високомерен, не можеш да вербуваш никого – нито за разузнаването, нито за политиката, нито за семеен живот… В книгата има глава ”Cherchez la femme“ – за ролята на жените в разузнаването. Стратегическото агентурно разузнаване без жени е невъзможно. Разузнавачите работят по двойки. И жените получават изключително сериозна подготовка.

Най-важното в разузнаването е вербовката. Да вербуваш, означава да подчиниш човека, да го накараш да те последва...

Виктор Суворов (Владимир Богданович Резун) е роден на 20 април 1947 г. Единайсетгодишен постъпва в Калининското суворовско военно училище, а след завършването му – в Киевското общовойсково командно училище. През 1974 г. се дипломира във Военно-дипломатическата академия към Генералния щаб на съветската армия, непосредствено след което е изпратен в Женева – столицата на световния шпионаж, където в продължение на четири години работи в резидентурата на съветското Главно разузнавателно управление под прикритието на дипломат, акредитиран в ООН. През 1978 г. поисква политическо убежище във Великобритания, за което Военната колегия на Върховния съд на СССР го осъжда задочно на смърт.

В. Суворов е автор на бестселърите ”Аквариумът“, ”Освободителят“, ”Ледоразбивачът“, ”Денят М“, ”Последната република“, ”Очищение“, ”Разгромът“, ”Самоубийство“, ”Сянката на победата“, ”Вземам си думите назад“, ”Тя се казваше Татяна“, ”Крахът“, ”Майката на дявола“.

Носител е на множество висши държавни награди на различни страни, професор хонорис кауза на Варшавския университет, почетен член на Международната академия за наука, образование, индустрия и изкуства в Калифорния, която го удостоява със златен медал на името на Алберт Айнщайн "За изключителни заслуги", получил и ”Специалната награда за цялостно творчество, ускорило демократичните процеси в Европа“ на Съюза на журналистите в България ”Подкрепа“.