Изповедта на един карък - Йордан Нихризов

Изповедта на един карък
Автор: Йордан Нихризов
Обем: 186 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-01-05
Нашата цена: 10.92 лв
 

„Изповедта на един карък“ е разказ за живота в България в последните десетилетия на ХХ и началото на ХХІ век. За съдбите на обикновени хора, които се опитват на намерят своята реализация, да се издигнат или поне да се приспособят към господстващата Система, определяща техните позиции и битие по собствени правила и критерии. Система, която уж се срутва под тежестта на своите несъстоятелни норми, а всъщност се преражда, подменяйки ценности и понятия посредством някогашните си верни крепители. История за това как идеали и чувства могат да бъдат загърбени, а идеите за справедливост – отритнати. Коя е вярната посока?

Следвайки дадени морални принципи дали накрая няма да се окажеш в очите на останалите просто обикновен карък?

Авторът води разказа от първо лице и неслучайно оставя впечатлението за лично преживени случки с реални хора. Тази история кара читателя да формира своя оценка на събитията и го стимулира да види верния път към бъдещето.

Йордан Нихризов е роден на 8 октомври 1953 г. в гр. Провадия. Израства в гр. Габрово, където завършва средно образование в Априловската гимназия през 1971 г., а през 1978 г. се дипломира като инженер във ВМЕИ – Габрово. Второто му висше образование е по икономика (в УНСС), 1985 г. Голямата му любов е историята.

Отдавнашните наклонности да се занимава с политика реализира през 1990 г., когато става член на БСДП. Като свое идейно верую приема социалната демокрация и от 1991 г. е член на националното ръководство на партията. През 1995 г. е избран за заместник-председател на лидера д-р Петър Дертлиев, а от 2001 г. до днес официално ръководи БСДП.

Депутат в 38-ото и 39-ото Народно събрание и автор на над 30 законопроекта и множество предложения в социалната сфера.

В младежките си години прави литературни опити, помествайки епиграми и фейлетони в периодичния печат. След 1989 г. публикува статии в „Свободен народ“, „Демокрация“, „Монитор“, „Седем“ и др. От 2002 г. досега издава и ръководи партийния бюлетин на БСДП „Позиция“. Книгата „Изповедта на един карък“ (след „Минало незабравимо”, 2015) е втората му изява в художествената проза, също в жанра „политически роман“.