По вълните на дипломацията - Жоржета Пехливанова

По вълните на дипломацията
Автор: Жоржета Пехливанова
Обем: 366 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Българо-Аржентинско Дружество"
Мека подвързия
Дата на включване: 2000-10-19
Нашата цена: 13.65 лв
 

В кариерата си в Министерството на външните работи и зад граница авторката е участвала в екипите на много делегации на държавно и правителствено ниво като дипломат и като правителствен преводач. Чрез описаните личности и събития защитава тезата, че България активно участва в международния живот през изминалите години, отсявайки негативите и съхранявайки плюсовете в многостранната и двустранна дипломация.
Особено внимание заслужава испанският преход и сравнението му с българския от очевидец на събитията. И до днес не се знае много за ролята на испанския крал Хуан Карлос I в този решителен период, както за Краля, така и за Испания. По време на прехода да приемането на новата Конституция той не царува само, а и управлява активно и далновидно. Авторката разказва за срещите си с испанския крал, испанските политици Фелипе Гонсалес, Марселино Ореха, Фернандес Ордоньес, Долорес Ибаррури, проф. Тиерно Галван, интелектуалците пикасо, Дали, Камило Хосе Села, Рафаел Алберти, Раул Вальес…
В главата "Латинска Америка - постоянният преход" акцентът пада върху сянката на диктаторите, а в последната глава "Аржентина - страна на среброто и българите" - върху валутния борд в Аржентина и аналогията му с българския, емиграцията днес и последиците от нея, еуфорията на младите да емигрират от България.
От контактите, срещите и впечатленията си авторката представя някои изявени наши сънародници в Аржентина, гордост и за България.