Писма от България - Евгений Утин

Писма от България
Автор: Евгений Утин
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 170х230
Издател: ИК "Абагар"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-03-30
Нашата цена: 18.15 лв
 

Евгений Утин (1843-1894) е адвокат, публицист, военен кореспондент. Един от най-активните сътрудници на създадения в началото на 19-и век от Н. М. Карамзин "Вестник Европы" - най-популярното издание на руската либерална интелигенция. Като адвокат участва в известния Нечаевски процес и в редица други политически дела. След края на Френско-пруската война (1871-1872) заминава за Франция и изпраща кореспонденции за "Вестник Европы". След завръщането си в Русия редовно сътрудничи и на основания от Леон Гамбета вестник "Republique francaise".
През 1877 г., когато започва Руско-турската война, Утин заминава за България и не само наблюдава, а и преживява изпитанията и несгодите.
"С дълбоко сериозния си и искрен тон, с богатството на факти и с ярката жизненост на много наблюдения и изводи публикуваните във "Вестник Европы" и излезли по-късно в отделна книга "Писма от България" и до днес остават едва ли не най-поучителната книга за нашата последна война с турците", пише публицистът Л. Слонимский в статия за Утин в Енциклопедическия речник на Брокхауз и Ефрон.
Евгений Утин е автор на десетки статии за Бисмарк и Вилхелм I, за Френската Трета република и Гамбета, за френската сатира и драма, за руския театър, за писателите Островски, Решетников, Салтиков-Шчедрин, Глеб Успенски и др.
След "Писма от България" издава и книгата "Вилхелм I и Бисмарк" (1893). През 1873 г. книгата "Франция в 1871 г. Политически ескизи", посветена на Френско-пруската война и Парижката комуна, е била забранена "заради твърде враждебно отношение към монархическото начало". Умира на 50 години в имението си във Волинска област (днес в Украйна).

Тези непознати репортажи от войната се издават за първи път на български език.