История на съвременна Турция - Дженгиз Хаков

История на съвременна Турция
Автор: Дженгиз Хаков
Обем: 356 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-04-01
Нашата цена: 12.90 лв
 

В „История на съвременна Турция“ се проследяват последователно събитията в първата светска държава в мюсюлманския свят от края на XIX до 90-те години на XX век. Книгата обхваща Танзиматските реформи, младотурската революция, разрушаването на Османската империя и превръщането на Турция в република, кемалистките реформи, икономическото и вътрешнополитическото положение в страната, приоритетите на външната политика, развитието на партийната система и ролята на армията.​

Проф. дин Дженгиз Хаков завършва с пълно отличие Историческия факултет на Висшия държавен педагогически институт в Баку, Азербайджан. Специализирал е в Историческото дружество в Анкара и в Институт востоковедения към Руската академия на науките.
От 1964 г. до 2004 г. работи в Института за балканистика при БАН, където защитава кандидатска дисертация (д-р), голям докторат (дин) и е избран за ст. н. с. (доцент) и за ст. н. с. I степен (професор).
Предмет на изследванията на Дж. Хаков са въпросите свързани със социално-икономическото, вътрешно и външно-политическо развитие на Турция и ролята на военните в политическия живот на страната през ХХ век. Основни негови трудове са: Политиката на Турция в Арабския изток 1940-1970 г.; Политическата борба в Турция 1960-1971 г.; Военните преврати в Турция; Ролята на военните в политическия живот на съвременна Турция; История на Турция през ХХ век; Мустафа Кемал Ататюрк и турско-българските отношения в документи (1913-1938) (колектив); История на съвременна Турция.
Като преподавател чете лекции по история на Турция у нас и в чужбина.