Томата. Сборник от живи спомени за художника Тома Трифоновски -

Томата. Сборник от живи спомени за художника Тома Трифоновски
Автор:
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 165х230
Издател: ИК "Фондация Тома Трифоновски"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-04-09
Нашата цена: 16.38 лв
 

„Томата” е първата биографична книга за художника Тома Трифоновски, смятан за един от класиците на българската живопис от последната четвърт на 20 в, който тази година, ако беше жив, щеше да чества 80 годишен юбилей от своето рождение. До този момент информацията за него е разпиляна в различни издания на периодичния и специализирания печат.

Необичайно представяне на биография под формата на спомени от различни хора- критици, артисти, журналисти,писатели, негови приятели, но обхваща всички периоди от безкрайно интересния му живот на човек и творец. Но нали биографията всъщност не са просто регистрирани цифри, а моментите на израстване и промяна на самия човек. Езикът е достъпен и жив. Основна част от материалите са на Светлана Трифоновска, съпруга на художника, поднесени като различни истории тъжни и весели, необичайни и драмаитични. .

В книгата читателят ще открие непозната и необичайна гледна точка за артистичния живот от края на миналия век до почти наши дни в България, Париж, Кипър. За страстта на колекционерите, нестандартния свят на художниците, любовта, свободата, приятелството, болката и надеждата. Няма сюжетна линия, но материалите така са подредени, че следват и времева, и логична хронология на различните ситуации и събития.

Изданието е илюстрирано с автентични рисунки на самия творец, има цветна кола с репродукции на негови картини и богат снимков материал от разлчини периоди на неговия живот.