Гала и Салвадор Дали. Любов върху платното на времето - София Бенуа

Гала и Салвадор Дали. Любов върху платното на времето
Автор: София Бенуа
Обем: 200 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Паритет"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-04-22
Нашата цена: 12.73 лв
 

Зад всеки мъж стои велика жена. За Салвадор Дали такава жена е Гала, която той боготвори. В посвещението си към книгата „Дневникът на един гений“ Дали пише: „Посвещавам тази книга на моя гений, на моята победоносна богиня Гала Радива, на моята Елена Троянска, на моята свята Елена, блестяща като морска синева, на безметежната Галя Галатея“.

Руската си муза Дали среща през лятото на 1929 година, когато е на 25, а тя на 35 и е жена на френския поет Пол Елюар. След първата си среща Дали и Гала не се разделят 53 години: разделя ги само смъртта. „Тя гледаше на мен като на полулуд гений, - признава Дали. – Смяташе, че мога да стана въплъщение на собствените ѝ митове“. Жената „вамп“ Гала, чието име на френски означава „празник“, става муза, главният модел на живописеца, стимул за неговите еротични „хепънинги“ с привкус на скандал. Тя прави Салвадор Дали гений, а той извайва нейния образ на стотици картини.

Авторът София Бенуа твърди: „Любовта на Салвадор Дали и руската му избраница таи множество странности, в които са вплетени платна, загадки, халюцинации, игри и фобии, – и от това историята на техните взаимоотношения става още по-привлекателна…“