Юрий Гагарин. Истината зад легендата - Джейми Дорън, Пиърс Байзъни

Юрий Гагарин. Истината зад легендата
Автор: Джейми Дорън, Пиърс Байзъни
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 160х230
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-04-30
Нашата цена: 13.67 лв
 

За броени мигове на 12 април 1961 г. Юрий Гагарин се превръща в най-известния човек на планетата. Лицето на харизматичния руски пилот става познато по целия свят. Тази популярност го изстрелва и в една нова орбита на живот – коренно различна от детството му, част от което преминава под нацистка окупация.

Гагарин става любимец на съветския лидер Никита Хрушчов и поема на мащабна обиколка по света, за да бъде посланик на съветските успехи в космическата надпревара със САЩ. Когато е в родината си, се бори упорито да получи още един шанс да полети в Космоса. Съдбата обаче е предопределила друго – само седем години след подвига му с „Восток“ той загива в полет с тренировъчен самолет при неизяснени напълно и до днес обстоятелства.

Съветската пропаганда изгражда бляскава легенда около Гагарин, която често не кореспондира с реалността. След разпадането на СССР обаче има възможност истината да бъде разказана. „Юрий Гагарин. Истината зад легендата” се базира на разсекретени документи от съветската космическа програма и на безброй разговори с близки, колеги и приятели на Юрий Гагарин. Тя разказва за достойния живот на един руски герой, както и за останалите в сянка съветски учени, поставили основите на космическата ера.

„Книгата блестящо защитава двете си цели: да разкрие голяма част от мистерията около едно от най-величавите постижения на XX век и да уважи паметта на възпетите и невъзпетите герои от периода.” Moscow Times