БРИКС. Към нов световен ред - Николай Скарлатов

БРИКС. Към нов световен ред
Автор: Николай Скарлатов
Обем: 420 стр.
Формат в мм.: 140х220
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-04-30
Нашата цена: 18.20 лв
 

Страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – искат да прекроят световното политическо устройство, доминирано от Съединените щати.

Светът се променя със скоростта на развитието на откритията и иновациите в техническата област. Установените финансови порядки и използването на долара като резервна валута спъват развитието на страните от БРИКС. Те искат юанът и рублата да се използват наравно с долара в световната търговия.

Тежестта на страните от „петорката“ в световната икономика нараства все повече и икономическите им успехи ги подтикват към все по-активна роля в ООН, МВФ, СБ, СТО. Те искат тези организации да се реформират и тяхното участие в тях да се увеличи.

БРИКС настояват решенията за световната икономика да се децентрализират, а не да бъдат диктувани от една държава – САЩ.

Свидетели сме на историческа геополитическа промяна – основите на старите властелини са разклатени, а новите сили все още не са разкрили напълно потенциала си.

Николай Скарлатов е роден през 1943 г. Завършил е икономически университет в София и е защитил докторат в УНСС. Работил е в областта на външната търговия в България и чужбина.

Автор е на книгите: „Развитие на икономическите отношения между България и Гърция“, „Търговията между България и Гърция“ (издадена в Гърция), „Гърция в прегръдката на Тройката“, „Корупцията в България и Румъния“, „Корупцията във Вишеградската четворка“, „Корупцията и кризата в ЕС в периода 2008–2013 г.“, „Сиртакито на Ципрас“. Публикувал е много материали в печата.

Участвал е в Международния икономически форум „Давос“.

Изпълнителен директор е на „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ.