Мисията - Рейн Пъдер

Мисията
Автор: Рейн Пъдер
Обем: 208 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Гея Либрис"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-05-07
Нашата цена: 10.92 лв
 

В едно ранно юнско утро през 1940 г., малко преди съветските войски да нахлуят в Естония, осем фургона потеглят от Талин. В колите е скрит изключително ценен товар – златният резерв на естонската държава. Той трябва да бъде депозиран в Шведската национална банка. Но когато започва опасното пътешествие, Естонската република престава да съществува...
След десетилетия Тоомас – единственият оцелял от мисията, се връща в родината си, която отново е свободна. Само той знае какво се е случило с товара, само той може да разкаже за премеждията по време на пътуването. Героят разсъждава върху миналото, настоящето и бъдещето на естонците – винаги сложно и объркано, както често става с малките народи. Заглавието на книгата на естонски означава още товар и тегля. Товар ли е миналото? Какви теглила си струва да преживееш в бурни времена? Какво ни причинавят тези събития? Безсмислени ли са саможертвите?

Рейн Пъдер е роден през 1943 г. Завършва университета в Тарту. Работи като инструктор по опазване на природата и журналист. Бил е издател, от 1997 г. е главен редактор на известното естонско издателство Eesti Raamat. Пъдер е автор на много романи, повести, разкази, пътеписи и статии. Стилът му е романтичен, импресионистичен. Чрез творбите си често се връща в миналото, за да намери отговори на въпроси от настоящето. Носител е на естонската литературна награда „A. Taмсааре” за 2011 година.