Казусът Кукоцки - Людмила Улицка

Казусът Кукоцки
Автор: Людмила Улицка
Обем: 464 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-05-21
Нашата цена: 19.36 лв
 

„Казусът Кукоцки“ е своеобразна семейна сага, в чийто център е драматичната история на руския професор Павел Кукоцки – потомствен лекар гинеколог с изключителна дарба, всекидневно изправен пред битката между смъртта и живота. Действието се развива в мащабна историческа рамка и във фокуса му попадат двете световни войни, последните години на сталинизма, разгромът на генетиката, съветските лагери, размразяването по времето на Хрушчов – исторически събития и процеси, осмислени като първопричина за необратимото разрушаване на вътрешния свят на човека. Това е роман за любовта, загубата и самотата, за различните видове бягства на личността, за мрачните ритуали на властничеството, приемани без съпротива, за съдбата на Русия. В него звучат вечните екзистенциални въпроси: докъде се простират пределите на човешката свобода; къде е границата между страха и достойнството; възможно ли е да се спасим от съучастието в сътворяването на злото?

„Казус – това е случай. Аз разказах за случая на Кукоцки – за човека и неговата съдба. Този казус, струва ми се, е казусът на всеки от нас... На всеки, който внимателно наблюдава живота, смело и честно гледа на света.”
Людмила Улицка

Людмила Евгениевна Улицка - руска писателка и сценаристка, е родена в Башкирия през 1943 г. По образование е биолог-генетик. Името й нашумява след публикуването на повестта „Сонечка“ (ИК „Колибри“), за която получава престижни литературни награди в Италия и Франция. Автор е на редица сборници с разкази, както и на няколко романа, сред които „Mедея и нейните деца“ (ИК „Колибри“), „Искрено ваш Шурик“. Романът й „Казусът Кукоцки“ (2001) е отличен с най-престижната руска литературна награда „Руски Букър“. Книгите й са преведени на 25 езика. Критиката определя творбите й като „проза на нюансите“ и я сравнява с Чехов.