Диоген и силата на цинизма. Книга 5 от Поредица Философия за всеки - София Петрова

Диоген и силата на цинизма. Книга 5 от Поредица Философия за всеки
Автор: София Петрова
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Милениум"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-05-21
Нашата цена: 6.88 лв
 

Диоген е роден в старогръцкия град Синоп (днес в Турция) през 412 пр.н.е. Починал е през 323 пр.н.е. в Коринт, днес Гърция, а според Диоген Лаертски датата на смъртта на му съвпада с тази на смъртта на Александър Македонски във Вавилон.

Смятан е за най-яркия представител на школата на циниците, прочули се със своите остри критики към обществените норми и ценности. Тяхното название по-късно става нарицателно – така наричаме цинизма в съвременния свят.

На Диоген принадлежи и основата за понятието „космополизъм“, а от знаменитите му кратки диалози се развива и процъфтява Мениповата сатира – жанр в античната литература, в стила на който са много творби от Петроний и Сенека та чак до Достоевски и Булгаков. Сблъскването на доброто и злото в ежедневния дискурс, изваждането на определени понятия от руслото на философския спор и запращането им в плоскостта на принизеното говорене са в основата на този тип произведения, базирани върху онези парадоксални, почти абсурдни и понякога налудничави, но винаги точни и мъдри реплики на Диоген Синопски.