Ти ми беше обещан - Елчин Сафарли

Ти ми беше обещан
Автор: Елчин Сафарли
Обем: 256 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Гнездото"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-05-27
Нашата цена: 12.65 лв
 

„Ти ми беше обещан“ е книга за възраждането, една малка история за човека, който отново се научава да живее, когато спомените са единственото, което му е останало.

Авторът не крие, че главният герой – Време, е самият той. „Това съм аз. Би било смешно да го крия и да излъжа, че това е „просто един образ“. В тази история съм поместил един сложен период от живота си, когато времето ми отне самия мен. Опитах се да пиша за загубата и сам не забелязах как израснах от тази болка. Започнах да ценя неща, които преди не ценях. Да виждам цветове и нюанси, които преди не забелязвах. Сигурно нямаше да го постигна, ако не бях загубил нещо друго. На мястото на изгубеното се отварят бездънни ями и когато се опитваме да ги запълним, започваме още повече да ценим живота. Но нека това, което губим, да бъде изпитание за нас, а не инквизиция.“

В тази история ще срещнете и други герои със странни имена: Боровинка – тя е силна, при цялата ѝ външна мекота; замислената и затворена Водопад; материалиста Фернандо и неговия антипод ‒ вестоносеца от другата реалност Бешир. Всички те са напълно различни по характер, но еднакво дълбоко преживяват своите радости и огорчения и си помагат взаимно, доколкото могат.

Изгубил бременната си жена, Време се погубва в потока на дните. Той се застоява пред бара или е в прегръдките на не по-малко отчаяни жени, които търсят успокоение във фалшиви страсти. Но този „омагьосан ден“ не може да се повтаря до безкрайност, без да го научи на нещо. Време започва да разбира, че има друг живот, че трябва да се върне в него, независимо, че там вече я няма жената, около която се е движел целият му свят.

Тогава той, плахо и неумело, като дете, започва да се вкопчва в красотата на заобикалящата го реалност, в нейните малки радости, за да може отново да преоткрие смисъла на живота. А красотата винаги е около нас, независимо с какви очи я гледаме ‒ дали пияни, дали дрогирани или опустошени. И накрая той успява! Точно тогава се появява жената. Тя го хваща за ръка и го отвежда на верандата, откъдето към предишния свят се разкрива нова гледка. Звучи като приказка. Но точно така се случва при хората, които искрено търсят себе си.

Той трябва да приеме всички сезони, всички периоди в живота си, без да се крие от никой от тях. Когато го постига, тогава и тя разкрива в обятията му своята женска същност. Всяка жена търси в очите на мъжа своето отражение. Така ни е създал Твореца ‒ жената се ражда и има своето безкрайно продължение... в прегръдките на мъжа. A тя му подарява продължението на неговия живот. Жената винаги постъпва така. Тя връща на мъжа вярата дори когато на пръв поглед от нея не е останало нищо.

„Тази книга е история за поврата в живота ми, до който съм стигнал след поредица от загуби. Ще ми се да вярвам, че след като хората я прочетат, още някой ще успее да промени много неща в своя живот. Ще ми се да вярвам, че благодарение на нея някой ще избегне подводните рифове и ще преживее трансформациите, без да се налага да плати скъпо за това.“

Елчин Сафарли

Елчин Сафарли е съвременен азербайджански писател и журналист, автор на книги в жанра любовни романи. Пише на руски, разказвайки за източните традиции, култура и бит. И за любовта.

Роден е на 12 март 1984 година в Баку в семейство на летец. Баща му, пилот с 40-годишен стаж, всеки ден лети на „Боинг“. Баба му по бащина линия е рускиня. Анна Павловна е жената, която запалва в него любовта по Чехов.

Сафарли започва да пише още на 12-годишна възраст, а неговите кратки прочувствени истории, които се раждат буквално на училищния чин, публикува под псевдоним в различни младежки вестници. На 16 години започва да работи в медиите и постъпва в журналистическия факултет на международния Азербайджански университет.

Сафарли дълги години е живял в Истанбул, което дава отражение на ранното му творчество.

Той се слави като един от най-оригиналните писатели на Изтока, който не пише на родния си език. Описва бита и уникалните традиции на харизматичната ориенталска култура. Първата си книга „Сладката сол на Босфора“ пише на 24-годишна възраст, при това на руски език. След издаването й през 2008 година книгата влиза в списъка на стоте най-популярни заглавия в Москва, а за многообещаващия млад писател се заговаря като за „новия Орхан Памук“.

От 2008 година, когато излиза втората му книга, досега в Русия са издадени над десет негови творби, повечето от които са бестселъри.

Елчин Сафарли в носител на редица награди от различни младежки литературни конкурси. През 2011 година режисьорът Сергей Сараханов заснема късометражен филм за младия писател - „Насаме с всички“. Повече от десет години Сафарли се занимава и с телевизионна журналистика, но днес изцяло е посветил времето си на творчеството. В свободното си време води онлайн кулинарна рубрика.

Понастоящем живее в два града – в Истанбул и в Баку.