Трансхуманитарната революция. Как техномедицината и юберизацията на света ще променят коренно живота ни - Люк Фери

Трансхуманитарната революция. Как техномедицината и юберизацията на света ще променят коренно живота ни
Автор: Люк Фери
Обем: 248 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-06-10
Нашата цена: 15.84 лв
 

Трансхуманизмът е движение, чиято цел е да способства за безграничното подобрение на физическите и интелектуалните способности на човека чрез всички средства – генетични, химически, механични, информатични. В крайната си форма той проповядва физическото сливане между човека и бъдещите компютърни мрежи, надарени с изкуствен интелект.

Техномедицината е основана на високите технологии и на широкото прилагане на генното инженерство. Нейната цел е да лекува болните, но и да „подобрява” здравите. Техномедицината е основното средство за осъществяване на трансхуманитарните стремления.

Юберизацията е термин, характеризиращ колаборативната (споделената) икономика (по името на предприятието Юбер). Благодарение на интернет и мобилните му приложения споделеното превозване конкурира дейността на традиционните таксита; практиката на споделеното жилище измества хотела; директният обмен между потребители на вещи и услуги зачерква посредника…

Трансхуманизмът и колаборативната икономика имат една и съща философска основа – стремежът на човека да овладее индивидуалната си съдба. В своето задълбочено и балансирано изследване Люк Фери се опитва да отговори на въпроса: докъде ще ни доведе всичко това – до по-добро или до по-лошо?

Люк Фери (р. 1951 г.), завършил философия и политически науки, доктор по политически науки, бивш преподавател по философия и бивш министър на младежта, образованието и науката във Франция, е автор на повече от 30 философско-есеистични труда. В България е преведена само една негова книга, „Да се научим да живеем” (ИК „Колибри”, 2010) – история на философията, предназначена за младите поколения, одобрена като учебно помагало през 2012 г. от българския министър на образованието, младежта и науката. „Трансхуманитарната революция” излиза през 2014 година.