Михаил Скобелев. Биографичен очерк - М. М. Филипов

Михаил Скобелев. Биографичен очерк
Автор: М. М. Филипов
Обем: 216 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Паритет"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-07-02
Нашата цена: 14.55 лв
 

Генерал Михаил Скобелев, превърнал се в легенда още приживе, е участник във военните действия в Средна Азия и Кавказ, герой от Руско-турската война, битките при Плевен, Шипка и Шейново, които му носят славата на пълководец и любовта на руския и българския народ.

В негова чест в центъра на Москва, на Тверския площад, с народни пари е издигнат негов паметник. За съжаление, пет години след тържественото му откриване е съборен от болшевиките.

Този биографичен очерк е издаден в Санкт Петербург преди повече от сто години от Ф. Павленков в поредицата „Животът на забележителните хора“. Написан в новия за онова време жанр на поетичната хроника и историко-културното изследване, очеркът запазва ценността си и до днес. Адресиран за обикновените хора, за руската провинция, той представлява интерес не само за библиофилите, но и за най-широк читателски кръг. Въз основа на спомени на съвременници и участници в събитията авторът изгражда своя оригинална концепция за личността на легендарния „бял генерал”.

В книгата са включени и спомените за Скобелев на художника В. Верешчагин, участник в Руско-турската война.