Саламбо - Гюстав Флобер

Саламбо
Автор: Гюстав Флобер
Обем: 328 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Сиела"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2017-07-09
Нашата цена: 12.90 лв
 

В годините след вечната класика „Мадам Бовари“ Флобер обръща перото си към времената на древния Картаген. Той създава „Саламбо“ – епична история, изтъкана от еротика, жестокост и чувственост, с която малко френски романи могат да се мерят.

Саламбо – сестра на прочутия Ханибал Барка – живее сред разкоша на пищния и екзотичен Картаген. Но дните на империята не са спокойни. Светът ѝ е хванат в ноктите на войната. Картаген постепенно поддава на ударите на Римската империя, но други опасности заплашват да го разкъсат отвътре. Когато трябва да се разплатят с наемните войски, били се рамо до рамо с тях срещу римляните, водачите на града отказват да спазят обещанията си. Разгневени, наемниците ги обсаждат.

Виждайки красавицата обаче, водачът на наемниците Мато се влюбва в Саламбо. По време на обсадата наемниците открадват свещеното було на Картаген. Великият жрец на града решава да използва любовта на Мато към Саламбо и я изпраща да върне реликвата, като по този начин тласва двама любовници един към друг… и към смъртта.

Това е прекрасна, могъща и научна книга… Вие сте възкресили един изчезнал свят и с това поразително възкресение сте съчетали потресаваща драма.

Виктор Юго

Исках още днес да дотичам при вас, но това се оказа невъзможно. Обаче не мога да чакам дълго, без да ви кажа, че книгата ви ме изпълни с възторг, изумление и ужас. Бях потресен и цяла нощ я сънувах. Какъв стил! Какви познания по археология! Какво въображение!

Ектор Берлиоз