Шапката на Митеран - Антоан Лорен

Шапката на Митеран
Автор: Антоан Лорен
Обем: 212 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Факел Експрес"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-08-12
Нашата цена: 11.83 лв
 

Парижанинът Даниел Мерсие, по професия счетоводител, вечеря самотно в един ресторант, когато друг клиент – самият Франсоа Митеран – сяда с двама не по-малко прочути от него приятели на съседната маса. Вечерята приключва, президентът на Франция си тръгва, но забравя познатото на цял свят черно бомбе. Без да знае, че това ще промени главоломно съдбата му, Даниел решава да го присвои за спомен. Черният филц действа като талисман и скоро му помага да се издигне до върховете на администрацията. Ще успее ли случайният късметлия да прозре законите, по които една президентска шапка управлява френското общество, докато сменя собствениците си и продължава своето необикновено пътешествие от глава на глава? Защото и Даниел я забравя една вечер в купето на влака, в което се настанява млада жена, забързана за тайна любовна среща...

Една увлекателна и неотразима история, която се развива бързо и без усилие, прехвърля се от един герой на друг и ни представя най-същественото в тях с малко думи и удивителна жизнерадост.

Evening Post

Едно от удоволствията от тази книга е, че тя е вашето тайно откритие – попаднали сте на четиво, за което никой никога не е чувал преди. Тази книга е като шапката на Митеран, а вие сте един от героите, на които тя носи късмет.

The Guardian

"Вярвам в силите на духа" – заявява в последното си новогодишно поздравление към френския народ тежко болният Франсоа Митеран. На същите тези сили се позовава вероятно и Антоан Лорен, превръщайки шапката на президента във вълшебна пръчица. С толкова мек хумор и толкова вълшебна, че от заклет читател на десния вестник "Фигаро" един от героите на този очарователен роман става верен последовател на левия "Либерасион". Леко и умно четиво, идеално за летните месеци.

Le Figaro

Антоан Лорен (1970) е автор на шест романа, първият от които "Другаде, ако съм там" излиза през 2007 г. и печели наградата "Дрюо". Световна известност му носят "Шапката на Митеран" (2012), отличен с наградите "Ландерно" и "Рьоле", и "Жената с червеното тефтерче" (2014), преведени на двайсетина езика и оглавили класациите за най-четени френски книги във Великобритания, САЩ и Германия. И двата романа са филмирани, а по излезлия през 2016 г. "Френска рапсодия" британската телевизия подготвя сериал.