Тотално опиянение. Наркотиците в Третия Райх - Норман Олер

Тотално опиянение. Наркотиците в Третия Райх
Автор: Норман Олер
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Екслибрис"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-08-12
Нашата цена: 16.29 лв
 

Динамичен разказ, който разкрива една смайваща страна на Втората световна война – всеобхватната зависимост от наркотици на нацистка Германия.

Нацисткият режим проповядва идеология на физическа, духовна и морална чистота. Но както показва Норман Олер в своето изследване, Третият райх е бил потопен в наркотици. В навечерието на Втората световна война Германия е фармацевтичен гигант и компании като Мерк и Байер произвеждат кокаин, опиати и главно метамфетамини, предназначени за консумация от всички – фабрични работници, домакини и милиони германски войници. В армията редовно се раздават рациони под формата на кристал мет – повишената енергичност и усещането за непобедимост, свързани с ефекта им, могат да обяснят дори някои германски военни успехи.

Наркотиците си намират път до висшето командване и особено до самия Хитлер. В течението на войната Фюрерът става все по-зависим от инжекции с коктейл от наркотици – включително една форма на хероин – предписвани от личния му лекар. Въпреки че токсичните расови теории на нацистите, както и събитията от Втората световна война не могат да се отдадат само на наркотиците, изследването на Олер убедително доказва, че ако пропуснем ролята им, разбирането ни за Третия райх ще бъде фундаментално непълно.

Основана на грижливо проучване и приковаващо четивна, Тотално опиянение хвърля изненадваща светлина върху една история, която досега е оставала в сянка.

Норман Олер (р. 1970 г.) е романист и сценарист, най-добре известен с книгата си "Тотално опиянение" (с оригинално заглавие Der totale Rausch и на английски Blitzed), преведена на 25 езика. Последният му роман е "Уравнението на живота".