Речи - Изократ

Речи
Автор: Изократ
Обем: 488 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Фондация За българска литература"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-09-13
Нашата цена: 18.19 лв
 

Изократ е наричан вдъхновител на хуманизма, възпитател на Европа и баща на модерното либерално образование. Разказват, че когато получил от своите ученици първата такса за обучение, възкликнал: "Сега осъзнах, че съм се продал на тези хора". В следващите десетилетия обаче той обучил и напътствал именити държавници, пълководци, оратори, историци и поети, изобретил висшето образование и предопределил пътя му за повече от две хилядолетия. Създал съдебни пледоарии по заплетени казуси и съвършени политически речи.
Състоянието на всеки човек съответства на държавната политика. Политика, за която нехаем, че е разнебитена, и не се замисляме как да я изправим на крака. Аа, ние седим по дюкяните, обвиняваме управляващите и обясняваме, че откакто Живеем в демокрация, никога не сме имали по-лоши държавници...
Той разсъждавал за опорите на елинската културна идентичност, внушил на Филип и Александър Македонски идеята за световна империя. Мислите му за изграждане но общност за политическо действие на основата на споделени ценности са съзвучни и на съвременния паневропейски проект.
Хората, Възпитани от самото начало в благороден и свободен дух, не се познават по храброст, богатство и други подобни качества, а най-добре си проличават по думите, и то&а е най-явният белег за културата на всеки един от нас... Атина е изпреварила останалия свят в мисълта и словото толкова много, че нейните ученици са станали учители на другите, и благодарение на нея името „гърци" вече изглежда не име на народност, а на начин на мислене, и гърци се наричат по-скоро тези, които имат нещо общо с нашата култура, отколкото с общия ни произход.