Бурни времена. Екстремни събития между живота и смъртта - Васил Вълчанов

Бурни времена. Екстремни събития между живота и смъртта
Автор: Васил Вълчанов
Обем: 304 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Фабрика за книги"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-09-16
Нашата цена: 10.92 лв
 

Васил Вълчанов, капитан далечно плаване и легенда, разказва с обикновени думи, без ненужна претенциозност, за събития и реални личности, свързани със сложния му морски живот. Основната нишка на разказа засяга живота на безпартийния капитан, който изпълнява успешно дълбоко засекретена мисия, преминавайки с кораба си през строгия турски контрол на Босфора и Дарданелите и през плътната френска военноморска блокада на цялото северноафриканско крайбрежие, за да разтовари ценната „стока“ в Триполи, откъдето е отправена към фронта на алжирските партизани… Включват се и истории от живота му като наемен помощник-капитан на италианския танкер „Жозефина Жирарди“ в Егейско море по време на Втората световна война – през юни 1941 г., дни преди Германия да нападне Съветския съюз. Танкерът е торпилиран от английска подводница и при тази трагедия остават живи само двама души, единият от които е българинът Васил Вълчанов.
Описано е и опасното приключение непосредствено след войната, през 1946–1947 г., когато морска буря го принуждава да търси убежище в гръцки води по време на обхванатата от гражданска война Гърция. Когато между двете ни страни няма дори дипломатически отношения и те са формално в състояние все още на война. Тогава целият му екипаж е арестуван. След дълги месеци е изправен пред гръцкото правосъдие с обвинение за шпионаж. Смъртни присъди заплашват всички...
Тези интересни разкази са одухотворени от невероятните напрегнати картини на морски бури, на красиви морски вечери, на живописни пейзажи на далечни и близки брегове, на патриотични чувства към България, на любов към семейството, на уважение и обич към един народ – алжирския, воюващ за своята национална независимост. Както и невероятно силното художествено описание на съчетанието между чисто човешкия страх и мъжката смелост пред силите на природата.
Книгата изобилства от факти, подкрепени с цифри, както и реални личности, участвали в събитията от онова време.