Аркадия - Том Стопард

Аркадия
Автор: Том Стопард
Обем: 192 стр.
Формат в мм.: 135х210
Издател: ИК "Лист"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-09-23
Нашата цена: 10.92 лв
 

В салона на старото имение Сидли Парк в Дарбишър през април 1809 г. седят четиринайсетгодишната лейди Томасина Къвърли и нейният учител Септимъс Ходж. В същата стая, но сто и осемдесет години по-късно, разговарят писателката Хана Джарвис и критикът Бърнард Найтингейл, пристигнал да разкрие скандала, разиграл се тук при гостуването на лорд Байрон.

„Аркадия“ е най-амбициозната пиеса на Стопард, а Стопард е най-интелигентният жив драматург на Великобритания. Авторът паралелно разказва две истории - от началото на XIX век и от края на XX век. В тях е заложил множество интелектуални капани - скрити философски и литературни цитати, математически и научни препратки.

Том Стопард е роден в Злин, Чехословакия, като Томаш Щрауслер. През 1939-а семейството му бяга от нацистите и се преселва в Сингапур, а след смъртта на бащата поема към Индия, след което се установява във Великобритания.

Стопард смята „Аркадия“ за връх в творчеството си. Значими са и пиесите му „Розенкранц и Гилденстерн са мъртви“, „Истинското нещо“, „Брегът на Утопията“ и др. Като съавтор на сценария на „Влюбеният Шекспир“ получава наградата „Оскар“. Сценарист е и на „Бразилия“, „Ултиматумът на Борн“, „Империя на слънцето“.