Новата Русия. От Перестройката до войната с Украйна - Михаил Горбачов

Новата Русия. От Перестройката до войната с Украйна
Автор: Михаил Горбачов
Обем: 464 стр.
Формат в мм.: 160х230
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-10-01
Нашата цена: 16.34 лв
 

На фона на завръщащия се национализъм, глобалното отстъпление от демокрацията и новата популярност на авторитарните режими, последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов призовава за разум, повече далновидност, гласност, партньорство и компромиси. „Новата Русия“ е не само книга с мемоари – тя е и предупреждение към Русия и към света за опасния курс, по който много народи и правителства са поели.

Михаил Горбачов коментира глобални теми и проблеми като промените в климата, възобновената надпревара във въоръжаването, завръщащия се призрак на Студената война, авторитарния стил на Владимир Путин, опасната роля на световен полицай, от която САЩ все още не са се отказали, изгряването на нови велики сили като Китай, както и може би най-голямата трагедия в световен мащаб – нарастващото социално неравенство и кризите, до които то ще доведе.

Руският политик описва възхода на Путин и начина, по който партията „Единна Русия“ постепенно заприличва на КПСС, като печели все повече власт и пречи на създаването на истинска опозиция. Той отправя критики към Кремъл заради опасното залитане към идеологии от началото на 20 век, заради липсата на истинска демокрация и свободни избори и заради пренебрегването на нуждите на бедните в страната. В същото време обаче Горбачов отправя критики и към САЩ заради техния стремеж към еднополюсен свят и намесата им в политиката на суверенни държави.

Въпреки многото тревожни тенденции, които бившият съветски лидер подчертава, той все пак остава оптимист, че Русия и светът ще намерят правилния път и няма да повторят грешките от миналото столетие.