Кралят на книгите - Урс Видмер

Кралят на книгите
Автор: Урс Видмер
Обем: 86 стр.
Формат в мм.: 110х190
Издател: ИК "Black Flamingo"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-10-22
Нашата цена: 9.10 лв
 

"Нямах и пфениг, само няколко марки. Имах само името си. Издателството беше в спалнята ми, като тук. Цялата фирма беше в една кутия за обувки под леглото. Счетоводство. Договори, кореспонденция. Складът беше в коридора, покрай стените. Първата програма беше една книга. Шарл де Костер. Тил Ойленшпигел. Безумна книга. Лен, шита, с лента. Ето. На корицата имаше бесило с трима обесени пред залязващо слънце. Накарах да я отпечатат едноцветно заради разходите и оцветих с четка и водни бои всички корици. Седях на кухненската маса. Сам. Слънцето беше кървавочервено, целият тираж, хиляда бройки. Беше хубаво."

Към края на живота си Урс Видмер, сочен за наследник на Фридрих Дюренмат и Макс Фриш, пише комедията „Кралят на книгите”, с която се обяснява в любов на всички хора, които пишат книги и които ги издават. В същото време той изказва огромния си страх, че съществуват личности, за които не авторите, техните книги и издателствата имат никакво значение, а само парите, които може да бъдат спечелени от книгоиздаването. Затова главният герой на пиесата умира, измъчван от ужасната представа за бъдещето, очертаващо се поради лакомите сребролюбци, които дори признават, че мразят книгите. И все пак авторът таи някаква надежда, че ще се появят хора, които обичат книгите и авторите, и които ще започнат отново да ги издават.

Премиерата на комедията е след смъртта на Урс Видмер в театъра в Цюрих.

Урс Видмер е роден в Базел през 1938 г. Следвал е германистика, романистика и история. Дебютира като писател през 1968 г. Творчеството му обхваща романи, разкази, театрални и радиопиеси. Според критиката неговата сила са изпълнените с фантазия иронични описания на тривиални действия, в които достига до пародия и сюрреализъм. Носител е на множество награди – „Хаймито фон Додерер”, „Бертолт Брехт”, „Франц Набъл”, „Фридрих Хьолдерлин”, на Литературната награда на Базел, на Цюрих, Голямата литературна награда на Баварската академия за изящни изкуства и др. През 2014 г. получава Швейцарската литературна награда. Има написани 18 пиеси.