Йордан Йовков. Архив - Съставители Донка Билярска, Василена Билярска

Йордан Йовков. Архив
Автор: Съставители Донка Билярска, Василена Билярска
Обем: 376 стр.
Формат в мм.: 168х240
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-10-22
Нашата цена: 18.20 лв
 

С този представителен том започваме нова инициатива на издателство „Изток-Запад“ за оповестяването на архивите на класиците на българската литература.

В настоящото издание с архива на Йордан Йовков документите и материалите са групирани в три основни раздела – кореспонденция, лични документи и приложения, всичките подредени по хронологичен принцип.

Включените тук документи са най-пълното издание на Йовковото документално наследство и могат да служат като важна база за проучването на живота на един от класиците на българската литература. Тези документи се публикуват цялостно, без каквито и да било съкращения, като е осъвременен частично само правописът им. Всички доразкрити текстове от съкратено изписване на думи и имена са поставяни в квадратни скоби. Всеки документ се придружава от пореден номер и редакционно заглавие, като са изписвани мястото и датата на съставянето на документа. Посочени са и исковите данни на архива или музея, където те се съхраняват, както и информация за предишни публикации и бележки за имена, събития и произведения, срещани в текста, поместени след съответния документ.