Научно-практически коментар на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси - Николай Николов

Научно-практически коментар на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси
Автор: Николай Николов
Обем: 384 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-10-29
Нашата цена: 20.02 лв
 

Конфликтът на интереси е материя, приложима към над 120 000 държавни служители, принадлежащи към трите клона на държавната власт в България. За деветте години от действието на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси се натрупа значителна по обем и съдържание административна и съдебна практика.

Книгата развива основните теоретични елементи на конфликта на интереси в светлината на тази практика. Представени са основните характеристики на това правонарушение като правно явление и виждане какво е конфликт на интереси в редица конкретни ситуации.

За пръв път се подреждат, систематизират и анализират съдебни решения, относими към отделните текстове на закона. Изведени са типичните случаи на конфликт на интереси, отнасящи се за различни ведомствени системи.

В книгата са посочени основните пропуски в действащата нормативна уредба. Направени са и конкретни предложения за преодоляването им. Значението на направения анализ би се запазило при изменение на правната рамка на конфликта на интереси.

Николай Николов е роден в гр. Ловеч. Магистър по право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (1995). Доктор по право в СУ „Св. Климент Охридски“ (2011). Има двадесет години юридически стаж, от които тринадесет в държавната администрация. Работил е като стажант съдия, юрисконсулт на община и търговска банка, адвокат. Член на Комисията за установяване на имущество, предобито от престъпна дейност, през първия й мандат (2005–2010). Член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (от 2011г.). Водил е обучителни курсове по гражданска конфискация и конфликт на интереси в Националния институт за правосъдие. Докладчик на международни научни конференции. Има четири монографии, първата от които е по темата конфликт на интереси в България (2010), както и четиридесет научни публикации, включително във Великобритания, по въпроси на административното право и процес, на конфликта на интереси и гражданската конфискация.