Картината. Убийство по Ботичели - Никал Данева

Картината. Убийство по Ботичели
Автор: Никал Данева
Обем: 464 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Труд"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-11-04
Нашата цена: 11.82 лв
 

Талантлив художник е поканен в родопското имение на богат бизнесмен да рисува копия на ренесансови картини, като вместо боговете трябва да изпише ликовете на своите домакини. Тайни послания в картините, странни знаци на съдбата ли предопределят последвалите трагични събития или художникът е станал жертва на нечии коварни планове, простиращи се от кражба на банка до ликвидиране на богат наследник?Наистина ли Ерос върви ръка за ръка с Танатос и ще накаже ли богинята Венера тези, за които любовта е само средство в кроежите им?
От почти завършената картина ме гледаше лицето на Моника, стъпила величествено в перлената раковина, прекрасна в своята ослепителна голота, съвършена, одухотворена, божествена. Бях я сътворил като Пигмалион от нищото, бях я сгрял с любовта си, бях разбудил душата й.
Или по-скоро разбунил? Стори ми се, че видях укор в тъжните очи на раждащата се от морето Венера. Още първата вечер Моника бе отбелязала, че богинята изглежда тъй, сякаш преди малко е плакала. Сега тя самата плачеше... Колко пъти ме бе предупреждавала, че мъжът ù ще я пребие някой ден до смърт! Трябваше да се вслушам по-добре в думите ù, а не да се забърквам в убийството му! Приликите с Ботичели свършваха дотук.

Никол Данева е псевдонима на Йорданка Стефанова Николова, родена на 6 май 1954 г. във Варна. Тя завършва Немската гимназия в София, а след това и Техническия университет. Бързо обаче разбира, че инженер по компютърни системи не е нейното прозвище. Ето защо завършва курс по кинознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, а малко по-късно и кинорежисура в гр. Москва, където се обучава в групите на кинорежисьорите Глеб Панфилов и Александър Митта. Режисьор е на две късометражни игрални новели.
От 2005 г. се отдава изцяло на творческа дейност.
Автор е на четири романа с историко-криминални сюжети „Третият, или Реквием за един убиец”, „Черната котка”, „13 рози” и „Заклинанието”.