Микростил. Изкуството да пишем кратко - Кристофър Джонсън

Микростил. Изкуството да пишем кратко
Автор: Кристофър Джонсън
Обем: 264 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-11-05
Нашата цена: 13.65 лв
 

Живеем в епохата на невероятно смаляващото се послание.

Едни от най-важните словесни съобщения днес са и най-кратките.

Заглавията, подзаглавията, имената на брандове и домейни, лайтмотивите, слоганите, девизите, крилатите фрази, темите на имейлите, есемесите, асансьорните презентации, подточките, туитовете и фейсбук постовете са само някои от тях.

Има предостатъчно наръчници по стил, които дават съвети как да се пише – от добре познатия „Елементите на стила” на педанти като Стрънк и Уайт до „Грях и синтаксис“ на хипстъри като Констанс Хейл, но те не вършат работа при кратките съобщения.

Посланията, които се състоят от една дума, един израз или едно-две кратки изречения – микропосланията – разчитат на всяка една дума и при тях и най-несъщественият стилистичен избор е въпрос на живот и смърт. Микропосланията зависят не от елементите на стила, а от атомите на стила. Микростил е за тях.

– Кристофър Джонсън

Микростилвате ли? Така ще станете по-добри във вселената от 140 знака, в която живеете днес.

– Сет Годин

Кристофър Джонсън е професор по комуникационна практика в Университета във Вашингтон, а също така работи като консултант по словесен брандинг, известен като "Инспектор на имената".

Кристофър учи лингвистика в Калифорния. След като получава докторската си степен от Калифорнийския университет, Бъркли, той намира много начини да приложи своята любов и знания към словото и граматика. Той е специалист по маркетинг на Лексикон Брандинг, работи като лингвист за проекта Баркли Фреймнет, разработчик е на софтуер за проекти за естествена езикова обработка както в старт-ъп проекти, така и в корпоративни изследователски среди.
Също така е и професор в катедрата по сравнително човешко развитие в Чикагския университет.

Кристофър живее в Сиатъл, Вашингтон със съпругата си и двамата си сина.