Генът. Една интимна история - Сидхарт Мукхърджи

Генът. Една интимна история
Автор: Сидхарт Мукхърджи
Обем: 688 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2017-11-11
Нашата цена: 35.49 лв
 

Какво ще се случи с човечеството, ако се научим да разчитаме и да манипулираме собствената си генетична информация? Какви възможности и опасности крие разгадаването на Кода на кодовете – човешкия геном?

Това е фокусът в книгата на един от най-големите специалисти в областта на генетиката – Сидхарт Мукхърджи. Историята на гена започва в затънтено августинско абатство в Моравия през 1856 г., където един монах се натъква на идеята за „единица на наследствеността“. По-нататък се пресича с Дарвиновата теория на еволюцията, за да се сблъска с ужасите на нацистката евгеника през 40-те години на ХХ в. Откриването на гена бележи следвоенната биология и преобръща разбирането ни за сексуалността, темперамента, избора и свободната воля. Това е история за човешка изобретателност, но и за зловеща обсебеност – от Дарвин и Грегор Мендел през Франсис Крик, Джеймс Уотсън и Розалинд Франклин до хилядите учени, които и днес работят върху разбирането на човешкия геном.

Разгърнете тази епична, вълнуваща история за раждането и развитието на една от най-революционните научни идеи. Втъкана в книгата като червена нишка присъства и историята на семейството на Мукхърджи с повтарящия се модел на психични заболявания, напомняйки ни за дълбокото значение на генетиката за всекидневния живот. Книгата звучи особено актуално днес, когато съществува реалната възможност да променяме човешкия геном и по този начин да влияем върху съдбата и идентичността на децата си. Готови ли сме за тази отговорност.

Сидхарт Мукхърджи (роден на 21 юли 1970 г.) е индийско-американски лекар, онколог и автор. Роден е в Ню Делхи. Работи в Колумбийския университет – преподавател, учен и практикуващ онколог в Медицинския център на университета. Завършил е Станфордския университет, Оксфордския университет (където прави докторантура по причиняващи рак вируси) и Харвардското медицинско училище. Специализирал е онкология в Раковия институт „Дейна-Фарбър“ и е практикувал в Масачусетската многопрофилна болница. Има публикации в „Нейчър“, „Ню Ингланд Джърнъл ъф Медисин“, „Нюрон“ и „Джърнъл ъф Клиникъл Инвестигейшън“. Автор е на бестселъра „Императорът на всички болести“, за който получава награда „Пулицър“ през 2011 г. в категорията за нехудожествена литература.

От 2009 г. Мукхърджи е асистент по медицина в Медицинския център на университета "Колумбия" в Ню Йорк. Той е бил гостуващ професор в клиниката "Майо" в Рочестър, Минесота, преподавател в медицинското дружество в Масачузетс и почетен професор в Медицинската гимназия "Джон Хопкинс". Хематолог и онколог по образование, изследванията му се фокусират върху раковата терапия и генните функции, свързани с кръвните клетки.

Книгата "Императорът на всички болести: биография на рака" е основен пробив в кариерата му. Тя получи наградата "Пулицър" за 2011 г. за обща нефантастика. Тя е наречена една от 100-те най-влиятелни книги, написани на английски език от 1923 г. насам от списание "Тайм" и една от 100-те значими книги на 2010 г. Въз основа на книгата, Кен Бърнс направи сериала Рак: Императорът на всички болести през 2015 г. и бе номиниран за награда "Еми". През 2016 г. Мукхърджи пуска книгата "Генът", която ще излезе и на български, издадена от Изток-Запад.

През 2014 г. правителството на Индия му връчи четвъртата си най-висока цивилна награда, Падма Шри.