Какво не могат да купят парите. Моралните граници на пазара - Майкъл Сандел

Какво не могат да купят парите. Моралните граници на пазара
Автор: Майкъл Сандел
Обем: 240 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-12-03
Нашата цена: 14.56 лв
 

Живеем във време, в което разполагаме с изключителните възможности да получим всичко желано. Наричаме това пазарна икономика, оправдавайки се, че търсенето определя предлагането. Така се оказва, че с пари можем вече да си купим почти всичко: от бебе до човешки органи; от правото да замърсяваме въздуха до възможността да тестваме опасни лекарства върху доброволци; от по-луксозна килия в затвора до плащането на наемници, които да водят войните ни. Можем да си купим дори политическо влияние или медиен комфорт. И примерите стават все повече и все по-драстични, а усещането за несправедливост – все по-осезаемо.

В своя нов бестселър Майкъл Сандел задава едни от най-трудните етични въпроси на съвремието. Съгласни ли сме да живеем в свят, в който всичко e за продан? Дали от пазарна икономика не сме се превърнали в пазарно общество? И най-вече: има ли как да попречим на пазарните ценности да проникнат в онези сфери на живота, където не им е мястото? Какви са моралните граници на пазарите?

Майкъл Сандел (роден през 1953 г.) е американски политически философ и професор по политическа философия в Харвардския университет. Неговият курс "Справдливост" е първият курс на Харвард, който ще бъде свободно достъпен в Интернет пространството и по телевизията. Той се разглежда от десетки милиони хора по целия свят, включително в Китай, където Сандел е обявен за "най-влиятелната чуждестранна фигура на годината" (China Newsweek). Той също така е известен с критиката си към теорията на правосъдието на Джон Ролс в първата си книга "Либерализмът и границите на справедливостта" (1982). През 2002 г. е избран за член на Американската академия на изкуствата и науките.

Сандел е роден в Минеаполис в еврейско семейство, което се мести в Лос Анджелис, когато е бъдещият професор е на тринадесет години. Той завършва гимназия в Палисадес (1971 г.) като първенец на класа си, а по-късно и университета Брандис с бакалавърска степен по политика (1975 г.). Той получава докторска степен от колежа "Балиол", Оксфорд, заедно с философа Чарлз Тейлър.

Изнася лекции в редица престижни университети, между които Сорбоната, Кеймбридж и Пекинския университет. Автор е на няколко книги, преведени на повече от 30 езика.