Легенда за светия пияница. Разкази и новели - Йозеф Рот

Легенда за светия пияница. Разкази и новели
Автор: Йозеф Рот
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 135х210
Издател: ИК "Лист"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-12-09
Нашата цена: 12.74 лв
 

Сборникът включва новелите „Легенда за светия пияница”, „Левиатан”, „Триумф на красотата” и „Бюстът на императора”, както и разказите „Отличникът”, „Кариера”, Болно човечество”, „Мътното огледало”, „Началник-гара Фалмерайер”.

„Легенда за светия пияница” е последната новела на Йозеф Рот и в нея се прокрадват автобиографични нотки, защото както своя герой и авторът напуска този свят след самоубийствено пиянство в Париж. Рот си отива отчаян след присъединяването на Австрия към Третия райх, когато му е отнета и последната надежда, че неговият свят, светът на многонационалната монархия може да се върне.

Йозеф Рот (1894 - 1939) е австрийски журналист и писател, чието творчество е сред върховете на европейската класика. У нас е познат най-вече с романите си „Радецки марш” и „Гробницата на капуцините”. След възшествието на националсоциализма през 1933 г. книгите му са забранени и той емигрира във Франция.

Настоящият сборник представя 10 от най-добрите му разкази и новели. В тях се долавя отгласът от Първата световна война и носталгията по разпадналата се империя на Хабсбургите.