Краят на аферата - Греъм Грийн

Краят на аферата
Автор: Греъм Грийн
Обем: 240 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2017-12-09
Нашата цена: 12.74 лв
 

Човек няма талант. Аз нямам талант. Всичко опира до здрава работа и желание да отделиш необходимото време.
Греъм Грийн

КРАЯТ НА АФЕРАТА е роман за първична страст, похот и ревност, донесъл още слава на вече небезизвестния си автор Греъм Грийн. През 1939 година Англия е във война. Въпреки тревожните събития животът на британците през 40-те е подвластен на куртоазия и елегантност. Греховна любов, подтикната от семейна скука, се превръща в метафорична афера на страстта. Красивата и огнена Сара Майлс е привлечена неустоимо от писателя Морис Бендрикс, с когото се запознава на празненство в техния дом, организирано от достойния за уважение, но скучен неин съпруг Хенри. Изпълнената с похот и сексуално освободена връзка прераства в дълбоко ранимо чувство. На фона на бомбардировките двамата се любят до забрава под падащата от тавана мазилка. В един такъв момент бомба избухва на стълбите в жилището. Морис излиза да види какво става и е пометен от взривната вълна. За да оживее той, в молитва Сара се врича да се отърси от греха. Маниакалното влечение на Морис към Сара подклажда ревността му, когато тя внезапно и без обяснения решава да го изостави. Две години по-късно той среща случайно Хенри и намира повод да се вмъкне отново в живота на Сара. Оказва се, че и тя не го е забравила. Нейното признание за края на тяхната любовна афера е изненадващо не само за Морис.

ХЕНРИ ГРЕЪМ ГРИЙН (2.10.1904–3.04.1991) е английски писател, драматург и критик. Той е роден в Бъркхамстед, Хертфордшир, Англия. Майка му и баща му са втори братовчеди, издънка на влиятелен аристократичен род. Хенри е четвъртото от шестте деца на семейство Грийн. Той е от щастливите автори на голям брой романи, които приживе са се радвали на признанието на критиката, както и на обичта на читателите. Не е било никаква тайна, че работи в тайните служби на МИ6 под ръководството на самия Ким Филби. Заради увлечението си по католицизма не успява да се окичи със славата на нобелов лауреат. Самият Грийн силно се противопоставял на определението, че е „католически писател”, като предпочитал да го наричат „писател, който е католик”. „Произведенията на автора принадлежат на миналото, на католицизма, който е минал етап от човешката история” – са били доводите на Шведската академия да не му даде „Нобел“ за литература. По този повод той заявява в интервю: „Нобел“ е като лотария. И често се присъжда по политически причини“. Учи история в Оксфорд, след което става учител. По-късно зарязва учителството и се насочва към журналистиката. Работи за вестника в Нотингам, а след това и за авторитетния „Таймс”. През 1929 г. излиза първият му роман „The Man Within”. Много от най-великите му произведения са пропити от католическите религиозни теми – „Кеят на злото“, „Същността на проблема“, „Краят на аферата“, „Безнадежден случай“, „Силата и славата“. Но популярността му се дължи до голяма степен на комично-развлекателни романи като „Нашият човек в Хавана“, „Тихият американец“ и „Пътешествия с леля ми“. Грийн е един от най-„кинематографичните“ писатели на ХХ век – повечето от романите му и много негови пиеси и разкази са адаптирани за киното и телевизията. „Internet Movie Database” изброява 66 заглавия, базирани на материали на Грийн между 1934 и 2010 г.
Последните си години Грийн прекарва в швейцарското градче Веве. Там, край Женевското езеро, писателят се сприятеля с великия Чарли Чаплин.
- Любовта не свършва заради това, че не се виждаме.
- Така ли?
- Хората обичат Бог цял живот, нали? Въпреки че не са го виждали.
- Моята любов не е такава.
- Може би няма друга любов.

„Огромна част от работата на писателя се извършва в подсъзнанието: там, в глъбините му, последната дума е изписана още преди първата да се е появила на хартията. Не измисляме, а си спомняме подробностите на сюжета.“
Греъм Грийн

„Може да се изровят доказателства, че Пилат е измислил Христос, за да получи повишение в службата, но аз въпреки това ще вярвам.“
Греъм Грийн