Тъмно, почти нощ - Йоанна Батор

Тъмно, почти нощ
Автор: Йоанна Батор
Обем: 488 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-01-06
Нашата цена: 14.53 лв
 

Книгата е на най-популярната полска писателка Йоанна Батор, която именно за този си роман печели авторитетната им литературна награда „Нике” за 2013 г. Романът е мащабен, дълбок, но и смайващо четивен и понятен на българската публика с тематиката си за насилието, за лековерието на общественото мнение, за фалшивите пророци и мощта на онлайн медиите, които лесно промиват умовете на хората.

Журналистката Алиция Табор се връща в родния си град Валбжих след дългогодишно отсъствие, за да напише материал за три изчезнали деца. Отсяда в къщата, където е преминало детството ѝ, и реалността започва да се преплита с море от спомени. Тя смята, че бързо ще напише материала си, защото се намира на позната територия, но родният ѝ град я привлича обратно в отровната си прегръдка.

А точно там се е появил пророк – бившият миньор Ян Колек, който, затрупан в една от нелегалните миньорски шахти, вижда местната версия на Дева Мария – Печалната Богородица. Ян Колек започва да проповядва на градския площад, а съгражданите му се убеждават в чудото, когато към полския прибавя и няколко чужди езика, които преди това не говорел. Смъртта обаче вече витае над него.

В града назряват страховити събития, които ще обърнат животите на всички…