Вийет - Шарлот Бронте

Вийет
Автор: Шарлот Бронте
Обем: 0 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2018-07-04
Нашата цена: 0.00 лв
 

"Безсмислено е да се твърди, че хората трябва да се задоволяват със спокоен живот: необходим им е действен живот и те си го създават, ако го нямат. Милиони хора са обречени на още по-еднообразно съществуване от моето и милиони безмълвно се бунтуват срещу своя жребий. Никой не знае колко бунтове — освен политическите — се зараждат в недрата на личния живот, който хората крият."

Последният роман на Шарлот Бронте – „Вийет“, е смятан и за най-добрият в творчеството й. Книгата разкрива гения й в създаването на героите. Разказът е поверен на Луси Сноу, друг английски учител в Белгия. Героинята е изолирана, но тя се бори постоянно да намери смислено място за себе си, в което да бъде приета – сред приятели, колеги, обекти на романтични желания. Това е една от най-разтърсващите и сърцераздирателни истории в литературата, както и една от най-обсъжданите за своето време. Абсолютен пример за остротата на перото на Шарлот, както и за нейната страст към живота.

Шарлот Бронте (1816 - 1855) е английска писателка и поетеса, най-голямата от три сестри, също писателки (Ан и Емили Бронте). Творбите ѝ се превръщат в класика в английската литература, като най-популярната от тях е романът „Джейн Еър“.

Шарлот Бронте се ражда през 1816 г. в Англия в семейството на беден пастор. Има 4 сестри и един брат. Всички деца в семейството притежават талант за писане, който проявяват от малки. За съжаление двете й най-големи сестри умират от туберкулоза, докато учат в благотворителното училище Ковън Бридж. Това е и причината Шарлот да бъде изпратена в частен пансион, в който тя започва да преподава след като завършва.

През 1847 година Шарлот изпраща на издателите Смит и Елдър ръкописа на “Джейн Еър” и на 16 октомври романът е отпечатан. Съчинението, написано с искреност и страст, покорява читателите и донася на автора му шумен успех. То обаче е подписано с псевдонима братя Бел. Слуховете, че това не е истинският автор на романа се разпространяват и скоро става ясно кой стои зад съчинението.

От туберкулоза умират и другите й две сестри, както й брат й. След кратък брак с младия помощник свещеник, същата участ сполетява и Шарлот. Едва на 38 години и то бременна.