Днес всички ще умрем по малко: Необикновената история на Емил Затопек - Ричард Аскуит

Днес всички ще умрем по малко: Необикновената история на Емил Затопек
Автор: Ричард Аскуит
Обем: 416 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-03-04
Нашата цена: 18.20 лв
 

Как един обикновен войник от малкото чешко градче Копршивнице развива невероятните си умения на бегач, за да постигне световна слава и да покори сърцата на милиони хора?

Емил Затопек измества границата на човешката издръжливост и воля само с помощта на огромния ураган от доброта и човечност, който завихря около себе си, точно когато изглежда, че ще рухне от болка и изтощение. Воден от мотото си „Когато нямаш сили да продължиш, увеличи скоростта!“, той бяга обут във войнишки ботуши, в сняг и пясък, през нощта, с тежък товар на гръб и печели световно признание и приятелства.

Емил Затопек е носител на 18 световни, 4 олимпийски и 50 национални рекорда и остава ненадминат на 10 000 метра в продължение на цели шест години. Победите му прославят страната му, но когато през историческата 1968 г. съветските танкове влизат в Чехословакия, в животa на атлета настъпват драматични промени. Въпреки че е реабилитиран 20 години по-късно, той е сянка на предишния Емил, а образът му е помрачен от конспиративни съмнения.

Това е забележителен разказ за живота на Емил Затопек, в който славата и трагизмът се състезават рамо до рамо. За пръв път истинската му история е разказана от Ричард Аскуит и е базирана на задълбочените проучвания на автора и срещите му със съпругата на Емил – Дана, и негови приятели и роднини.

Сега вие държите в ръцете си резултата от тези проучвания – пълнокръвния образ на една забележителна личност, чиято воля и огромно сърце ни показват, че обикновеният човек е способен на необикновени неща.

Отзив от Иво Иванов:

Тази книга е космически кораб. Тези страници са безценно гориво в голямата бездна. Тази история е непредвидимо, зашеметяващо пътуване към далечна екзопланета. Тя е направена от ексцентрична материя: непозната за нас сила, извънземна воля, човечност и добрина. А някъде дълбоко в ядрото й тупти едно огромно, горящо сърце. На нея няма невъзможни неща, ще се убедите сами. И въпреки че тя е отделена за един-единствен човек, ние дължим на себе си поне да пропътуваме до нейната красива орбита, да я прочетем и да я направим част от себе си... завинаги.

Добре дошли на планетата Затопек!