Призрачна Япония - Лафкадио Хърн

Призрачна Япония
Автор: Лафкадио Хърн
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 120х165
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2018-03-04
Нашата цена: 18.20 лв
 

През 1890 г. Лафкадио Хърн заминава за Япония и става всепризнат познавач на културата и обичаите на своя нов дом. Приема японско поданство и името Коидзуми Якумо, оженва се за дъщеря на самурай и става будист. Написва 15 книги с легенди и истории с привидения и демони, с есета за обичаите и културата на Япония. Известният режисьор Масаки Кобаяши прави хорър филм по четири разказа на Лафкадио Хърн.

Лафкадио Хърн (1850–1904 г.) е проникновен познавач на традиционната японска култура и литература. Талантлив писател и поет, той още приживе е оценен от западните критици като "един от неподправените изразители на изящния японски естетизъм". Ирландец по рождение, Лафкадио Хърн прекарва почти 30 години в Далечния изток.

През 1890 г. заминава като кореспондент на списание „Харпър“ в Япония. Там открива своя дом и вдъхновение. Започва да работи като учител в Мацуе. През 1891 г. се жени за Сецу Коизуми, дъщеря на самурай. Имат четири деца.

През 1985 г. приема името Коизуми Якумо, а по-късно и будизма. Става натурализиран японец през 1896 г. и се премества като преподавател по английска литература в Токийския имперски университет.

Статиите му за Япония се публикуват в списание „Атлантик Монтли“, а просле и в други вестници в САЩ.

След 1896 г. до 1903 г. е неговият най-блестящият и плодотворен период. Книгите му го представят като един от най-големите познавачи на историята и културата на Япония. На нея посвещава петнайсет книги с разкази и есета, за обичаите, религията, литературата, историята и хайку-поезията. Оценен е от западната критика като „един от неподправените изразители на изящния японски естетизъм“.

Лафкадио Хърн умира от инфаркт на 26 септември 1904 г. в Токио. Погребан е в гробището „Джошигая“ в Токио.