Турция в 100 въпроса - Дороте Шмид

Турция в 100 въпроса
Автор: Дороте Шмид
Обем: 250 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-03-21
Нашата цена: 12.74 лв
 

Защо се разпада Османската империя? Защо турците не признават арменския геноцид? Какво е мястото на исляма в обществото? Какво наричат „дълбока държава“? Защо Ердоган е популярен? Какви са отношенията с Иран? Защо в момента има толкова много сирийски бежанци в Турция? Има ли алтернатива присъединяването към Европейския съюз?

Освен всичко друго, Турция привлича вниманието и като възможен модел за Арабския свят: висок икономически растеж, запазена национална идентичност, културен разцвет... На по-малко от сто години, тази млада република променя облика си след 2002 г. под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган. С непостоянна външна политика и с противоречиви отношения с Европа, повече от всякога Турция е в центъра на големи регионални конфликти, свързани с мигрантите, теро­ризма, кюрдите, Сирия... От краха на Османската империя до светската кемалистка република, от ограничаването на личните свободи до нарастващото присъствие на религията – чрез отговорите на стоте въпроса Дороте Шмид ще ви запознае с истинското положение в страната. Зад привидността на силната държава, Турция всъщност се оказва дълбоко разединена.

Дороте Шмид е специалист по европейската политика в Средиземноморието и Близкия изток. Ръководи програмата „Съвременна Турция“ във Френския институт за международни отношения. Има докторска степен по политология от Университета в Париж. Нейните изследователски интереси са насочени към вътрешнополитическото развитие в Турция и новите дипломатически амбиции на страната.