Старояпонската литература/твърда корица - Братислав Иванов

Старояпонската литература/твърда корица
Автор: Братислав Иванов
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2018-03-28
Нашата цена: 17.29 лв
 

Новата книга на Братислав Иванов е посветена на старояпонската литература, към която се отнасят преди всичко хрониките „Коджики“ (712) и „Нихонги“(720), историко-географските описания „Фудоки“ и поетичната антология „Ман’йошю“ от втората половина на VІІІ в. Преведен е от японски език пълният текст на Седемнайсетчленната конституция, съставена през 604 г. от принц Шьотоку. Главно на базата на „Ман’йошю“ е разгледано зараждането на традиционната японската поетика, като нейните особености са илюстрирани с преводи на осемдесет и пет стихотворения.

Братислав Иванов (роден на 29 март 1945 г.) е български японист, автор на трудове по лингвистика и културология и преводач от японски език.

Братислав Иванов е завършил специалността японски език и литература в Московския държавен университет. Специализирал е в Института за японски език към Японската фондация. Автор е на множество статии и книги, посветени на японския език, а също и на поредица преводи на класическа японска поезия. Той е първият преподавател по класически японски език в Софийския университет. Братислав Иванов чете лекции по Tеоретична граматика на японския език в Софийския университет и във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Към момента е директор на Българо-японския образователен и културен център към 18 СОУ „Уилям Гладстон“ в София.

През 2009 г. Братислав Иванов е удостоен с най-стария японски орден – Ордена на Изгряващото слънце – за приноси към академичните изследвания на японския език и преподаването му в България.