Балада за Нангияла. Прагматика на смъртта в детската литература - Младен Енчев

Балада за Нангияла. Прагматика на смъртта в детската литература
Автор: Младен Енчев
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Кръгозор"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-04-09
Нашата цена: 10.32 лв
 

„Балада за Нангияла. Прагматика на смъртта в детската литература“ е най-новото изследване на Младен Енчев - доцент, доктор по филология и преподавател по детска литература в Шуменския университет. Основни области на научния му интерес са поетиката и прагматиката на литературната творба за деца.

Изследването „Балада за Нангияла” е посветено на присъствието и функциите на смъртта в литературното творчество за непораснали, анализира богат и жанрово разнообразен материал, включващ класически и периферни произведения от българската и световната литература за деца.

Като привежда наблюдения на психолози и ползва възрастово информативните аргументи на детския фолклор, „Балада за Нангияла“ споделя мнението за ранната възраст, в която малките влизат в отношения със смъртта, и подчертава значимостта на нейното преживяване в детството. Това обуславя важността на темата в общуването между поколенията, включително в общуването посредством литературата.

Книгата е написана на достъпен език и освен за специалисти – студенти, филолози, преподаватели, е подходяща и за родители, които да искат да разберат по-добре своите деца. На всички тях изследването препоръчва детската литература като надежден съучастник в трудното общуване между поколенията по деликатни теми.