Алена жътва - Дашиъл Хамет

Алена жътва
Автор: Дашиъл Хамет
Обем: 208 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-04-21
Нашата цена: 12.74 лв
 

Когато последният честен човек в Пойзънвил е убит, един агент от детективско бюро „Континентъл“ се нагьрбва с тежката задача да накаже виновните в един град с невиждана престъпност и корупция.

Според сп. „Тайм“ „Алена жътва“ е един от 100-те най-добри англоезични романа, издадени до 2005 г., а носителят на Нобелова награда за литература Андре Жид нарича книгата „изключително постижение“.

Самюъл Дашиъл Хамет (1894–1961) е американски автор на детективски романи и разкази. Някои от най-дълголетните и известни негови герои са Сам Спейд („Малтийският сокол“), Ник и Нора Чарлс („Кльощавият“) и безименният агент от детективско бюро „Континентъл“ („Алена жътва“). В допълнение към неговото голямо влияние върху филмовата индустрия, Хамет е смятан за един от създателите на класическия детективски роман.

Хамет се ражда в Южен Мериленд. Израства във Филаделфия и Балтимор. Сам, както е познат преди да започне да пише, напуска училище едва 13-годишен, преминава през разнообразни длъжности и работи за детективска кантора от 1915 до 1921 година, с прекъсване през Първата световна война.

В Монтана на Дашиъл е отправено предложение за 5 000 долара, за да убие Франк Литъл, радикален водач на организацията на индустриалните работници. Хамет отказва, но въпреки това Литъл е линчуван от маскирани мъже.

През Първата световна война Хамет постъпва в американската армия. Там се заразява с испански грип, последван от туберкулоза, и прекарва остатъка от войната по болници в САЩ. Жени се за медицинската сестра Джозефин Доулан през 1921 г. Разделя се с жена си скоро след раждането на второто дете, но продължава да я подкрепя с доходите от писането си.

В късните си години се пропива и започва да се занимава с реклама и писане, вдъхновено от работата му в детективската кантора.