Ефектът на Лазар - Том Егеланд

Ефектът на Лазар
Автор: Том Егеланд
Обем: 480 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-05-26
Нашата цена: 18.19 лв
 

След като оглави класацията за най-продавани книги в Норвегия, „Ефектът на Лазар“ на Том Егеланд бързо ще се появи и у нас. Българският ще бъде първият чуждестранен превод на новия роман на автора, по чиито дири върви Дан Браун. Две години преди бестселъра на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ излезе „Краят на кръга” на Егеланд, а в двете произведения има смайващи прилики както в сюжета, така и в главните герои, което бе огласено от световните медии: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Не закъсняват и обвиненията към Дан Браун в плагиатство, тиражирани от световните медии. Том Егеланд обаче насочва творческата си енергия към създаването на нови, още по-оригинални сюжети, базирани върху богат документален материал.
В „Ефектът на Лазар“ главният герой на Егеланд - археологът БьорнБелтьо, е по следите на древен вавилонско-египетски ръкопис, наречен „Книгата на мъртвите“. Но той не е единственият, който търси мистичното произведение. Опасен монашески орден от религиозни екстремисти, би направил всичко, за да го спре, тъй като се страхува, че откритията му ще разтърсят основите на християнската вяра. Същевременно учените в една медицинска лаборатория в САЩ са на път да разкрият мистерията на процесите, които настъпват след смъртта. Строго секретният научен проект носи кодовото име „Ефектът на Лазар“. Нима наистина е възможно човешката душа да продължи да живее дори след като тялото е вече мъртво?
Заглавието е вдъхновено от библейската легенда за Лазар, когото Христос възкресил след четири дни в гроба: „(Иисус) извика с висок глас: Лазаре, излез вън! И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа.“(Евангелие от Йоан).
БьорнБелтьо е централен герой в романите „Краят на кръга“, „Пазителите на завета“, „Евангелието на Луцифер“, „Заветът на Нострадамус“, „13. апостол“ и „Маската на дявола“. Един от романите вече предстои да бъде филмиран от Холивуд.