Братоубийците - Никос Казандзакис

Братоубийците
Автор: Никос Казандзакис
Обем: 344 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Сиела"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2018-05-26
Нашата цена: 15.48 лв
 

Една от малко познатите творби на Казандзакис, „Братоубийците” описва трагедиите и кръвопролитията на Гръцката гражданска война в края на 40-те години на ХХ век.

Без да заема страна и без да издава присъди, авторът потапя читателите в ужаса на войната, представен от гледната точка на един дълбоко вярващ свещеник, който всячески се опитва да следва заветите на Спасителя, да прощава и да обръща другата буза, докато светът се срива около него.

В "Братоубийците" авторът ни отвежда във времето на Гражданската война в Гърция – малко след Втората световна война.

Партизани и националисти се бият в планините, обикновените хора страдат, а един свещеник се опитва да намери обяснение за тази трагедия и да открие начин да запази вярата си и да я използва за добро, докато светът му се срива.

Никос Казандзакис и тук засяга теми, които присъстват в почти цялото му творчество – Спасението на душата, същността на Бог, съдбата на хората, връзката между човека и земята, между човека и неговия народ, между човека и историята.

Първото българско издание на „Братоубийците” е в превод от гръцки, дело на Драгомира Вълчева и с корица на Дамян Дамянов.