Нямаме никаква представа. Пътеводител в непознатата Вселена - Хорхе Чам, Даниъл Уайтсън

Нямаме никаква представа. Пътеводител в непознатата Вселена
Автор: Хорхе Чам, Даниъл Уайтсън
Обем: 384 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-05-26
Нашата цена: 18.20 лв
 

Пригответе се да научите всичко, което все още НЕ ЗНАЕМ за нашата странна и загадъчна Вселена. Познанията на човечеството за физическия свят са пълни с пропуски. При това не малки и незначителни, които спокойно бихме могли да пренебрегнем, а огромни зейнали бездни в основните ни представи за това как е устроен светът. Творецът на комикси с докторска титла Хорхе Чам и физикът в областта на елементарните частици Даниъл Уайтсън са обединили сили, за да изследват грамадните дупки в нашите познания за Космоса. Въоръжени с популярните си илюстрации и необичайно забавни и ясни научни обяснения, те ни предоставят най-добрите отговори към момента на много озадачаващи учените въпроси. Ето някои от тях: Защо Вселената има лимит на скоростта? Защо не сме изградени от антиматерия? Какво (или кой) атакува Земята с миниатюрни свръхбързи частици? Какво е тъмна материя и защо продължава да ни „игнорира“? Това изцяло илюстрирано въведение към най-големите загадки във физиката също така отмята булото на заблудите около множество сложни явления, които вече сме изследвали – от кварки и неутрино до гравитационни вълни и избухващи черни дупки. Оказва се, че Вселената е изпълнена с причудливи неща, в които не откриваме никаква логика. Чам и Уайтсън обаче показват по увлекателен начин, че въпросите, на които не можем да отговорим, са не по-малко интересни от онези, на които можем.

Хорхе Чам е китайско-панамски илюстратор, известен най-вече с популярната си комикс серия PHD. Първоначално започва да рисува като студент в университета в Станфорд и оттогава е синдикиран в няколко университетски вестника и в три публикувани колекции от книги. Хорхе Чам има бакалавърска степен от "Джорджия Тек" през 1997 г. и докторска степен по машиностроене от Станфорд. Впоследствие работи в "Колтек" като инструктор и като изследовател.

Даниъл Уайтсън е професор по физика на експерименталните частици, сътрудник на американското физично дружество и провеждащ изследвания, използващи Големия адронен колайдер в Церн, Женева. Научните интереси на професор Уайтсън са в областта на експерименталната физика на високите енергии. Той се интересува от изследването на структурата на материята и естеството на нейните взаимодействия, за да разбере фундаменталната природа на нашата вселена. Уайтсън е част от сътрудничеството на АТЛАС, което изгражда, поддържа и събира данни от експеримента в ЦЕРН, където е открит Хигс бозонът.