Победените. Защо Първата световна война така и не приключи (1917-1923) - Робърт Герварт

Победените. Защо Първата световна война така и не приключи (1917-1923)
Автор: Робърт Герварт
Обем: 384 стр.
Формат в мм.: 168х240
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2018-05-26
Нашата цена: 24.57 лв
 

Тази война е не краят, а началото на насилието. Тя е ковачницата, в която светът ще бъде преобразен в нови граници и нови общности. - Ернст Юнгер (1918)

За западните съюзници 11 ноември 1918 г. винаги е бил тържествена дата-краят на боевете, довели до унищожението на почти цяло едно поколение, както и до пълния разгром на техните основни врагове – Германската империя, Австро-Унгария и Османската империя. За повечето държави в Европа обаче този ден е без особено значение, тъй като като е последван от поредица кошмарни конфликти, погълнали една след друга различни страни. В тази изключително оригинална и завладяваща книга Робърт Герварт ни приканва да разсъждаваме отново за истинското наследство на Първата световна война. Не толкова за боевете на Западния фронт, оказали се пагубни за бъдещето на Европа, колкото за опустошителните последици от войната, когато държави от двете страни на първоначалния конфликт са разтърсени от революции, погроми, масово експулсиране на население и нови военни стълкновения. И ако на повечето места войната се е водила от държавни армии, то тези следвоенни конфликти са предимно с участието на гражданско население и паравоенни формации, което довежда до смъртта на милиони хора в Средна, Източна и Югоизточна Европа, преди на европейската карта да се появят Съветският съюз и няколко слаби и неустойчиви нови държави. След войната Европа е изпълнена с ожесточени хора, чийто живот е разтърсен от убийственото усещане за несправедливост; хора, търсещи възможност за разплата с реални или въображаеми врагове. Това в пълна степен важи и за България. Само едно десетилетие по-късно възходът на Третия райх и на други тоталитарни държави ще им предостави така търсената възможност.

Робърт Герварт (роден на 12 февруари 1976 г.) е професор по съвременна история в университетския колеж в Дъблин и директор на Центъра за военни изследвания там. Роден в Берлин, Герварт получава магистърската си степен по история и политика от Хумболтовият университет през 2000 г. Докато работи по докторската си степен в университета в Оксфорд, е назначен на двугодишна лекторска програма по съвременната европейска история там. Малко след това получава британска академична стипендия за следдипломна квалификация. Проф. Герварт получава изследователски стипендии като гост-лектор на Харвардския университет, Института за напреднали изследвания в Принстън и Парижкият институт за политически изследвания. През 2013-14 г. е старши научен сътрудник в института "Хердер" в Марбург и сътрудник на Фернан Бродел в Европейския университетски институт във Флоренция.