Карта от звезди и сол - Дженифър Зейнеб Джукхадар

Карта от звезди и сол
Автор: Дженифър Зейнеб Джукхадар
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Егмонт"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-06-09
Нашата цена: 13.56 лв
 

„Карта от звезди и сол“ на Дженифър Зейнеб Джукхадар е история с незабравими героини, които научават, че ако слушаш собствения си глас, някои неща никога няма да бъдат изгубени..

***

История за две момичета, които разбират, че за да намериш дома си, понякога трябва да нарисуваш своя собствена карта.

През лятото на 2011 година Нур губи баща си в битка с рака. Това кара майка ѝ да вземе решението да напусне Ню Йорк заедно с трите си дъщери и да се върне обратно в родната Сирия. Но страната, която тя помни, вече не е същата. Тя е коренно различна. Когато снаряд унищожава къщата им и почти отнема техния живот, семейството на Нур няма друг избор, освен да предприеме бягство през седем страни в търсене на сигурност.

Повече от 800 години назад във времето шестнайсетгодишната Роя напуска родния си дом, предрешена като момче на име Рами. Тя става чирак на картографа Ал-Идриси, натоварен от Крал Руджеро със задачата да създаде карта на света. Заедно с него Роя се понася на вълнуващо пътешествие през Средния Изток и Северна Африка, където се изправя срещу жестоки митични зверове, преживява епични битки и се среща с важни личности, останали в летописите до днес.

***

„Този въображаем, но много реален поглед върху войната в Сирия е задължителен.“ – Booklist

„Дебютът на Джукхадар балансира изящно грубата, често ужасяваща истина за тегобите на бежанците с лирическата приказка, която е създала... Проницателен, изпълнен с живот разказ за широк кръг читатели, особено важен сега.“ – Library Journal

„Амбициозен дебют... Джукхадар нахлува в западния читател с пълна сила в света на бежанците с чувствени образи.“ – Kirkus