Големите офшорни афери. Досиетата Панама - Джейк Бърнстийн

Големите офшорни афери. Досиетата Панама
Автор: Джейк Бърнстийн
Обем: 264 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "НСМ Медиа"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-06-16
Нашата цена: 15.47 лв
 

Офшорните фирми са законни, защото не противоречат на законодателствата в страните, където са регистрирани. Обикновено са юридически безупречни, но политически взривоопасни. Целта им е да перат пари, да прикриват собствениците и да не плащат данъци. Пробив в системата е възможен единствено чрез вътрешна информация. Такъв е случаят с досиетата „Панама”. От архивите на „Мосфон” изплуват имената на Владимир Путин, Доналд Тръмп, Дейвид Камерън, Си Цзинпин, Башар Асад, Жан-Клод Юнкер… Шпионските централи също присъстват – как иначе да се разплащат с агентите си. Банките, корпорациите и мафията дискретно допълват общата картина.

Казват, че неплатените данъци са трилиони долари. Джейк Бърнстийн разкрива схемите, използвани от глобалния елит. А голямото надлъгване между финансовите служби и офшорните оазиси продължава.

Джейк Бърнстийн е старши репортер в Международния консорциум на разследващите журналисти, когато 86 негови колеги от 46 държави, организирани от МКРЖ, публикуват в един и същи ден разобличаващи статии за панамската фирма „Мосфон”.