Завой на реката - Видядхар Сураджпрасад Найпол

Завой на реката
Автор: Видядхар Сураджпрасад Найпол
Обем: 352 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2018-06-23
Нашата цена: 17.60 лв
 

„Завой на реката“ проследява пътя на Салим, млад индиец от семейство на търговци в Африка, който наследява малко магазинче, решава да напусне крайбрежието и се отправя към вътрешността на континента. Там, в откъснато градче на „завоя на реката“ в неотдавна извоювала независимостта си африканска държава, Салим започва дребна търговия с местните хора, докато пред очите му се разгръща животът в постколониална Африка, пленен между неотстъпчивите традиции на миналото и изкушенията на модерния свят, живот сред хаос, насилие, враждуващи племена, невежество, бедност и изолация.

Блестящ и страховит текст, породил полюсни реакции на възторг и критика, вълнуващ разказ за исторически подем, дълбочина на човешките преживявания и обществено крушение.

Британският писател от индийски произход Видядхар Сураджпрасад Найпол е роден в Тринидад през 1932 г. Завършва Оксфордския университет.

Автор e на повече от трийсет книги с художествена и документална проза: романи, пътеписи, автобиографични хроники на своя живот и пътувания, кореспонденция. У нас е познат с романите „Дом за мистър Бисвас“ и „Половин живот“. Носител е на наградата „Букър“ през 1971 г. за романа „В свободна страна” (In a Free State) и на Нобелова награда за литература от 2001 г.